Проф. Иван АнгеловЧлен-кор. на БАН През последните десетилетия съм срещал многократно

...
Проф. Иван АнгеловЧлен-кор. на БАН През последните десетилетия съм срещал многократно
Коментари Харесай

Проф. Иван Ангелов: Може ли Америка да воюва едновременно на два фронта

Проф. Иван Ангелов

Член-кор. на Българска академия на науките

 

През последните десетилетия съм срещал неведнъж изявления дали при актуалните условия Съединени американски щати могат да си разрешат да водят война по едно и също време и интензивно две войни, на два фронта. Преобладаващата част от експертите считат, че това е все по-трудно, даже към този момент невероятно. Без да съм експерт по военно дело считам, че в случай че през предишните епохи и десетителия това е било допустимо и е практикувано, с времето  става все по-трудно, даже невероятно.

 

Сега сме изправени пред сходна обстановка във войната на НАТО  против Русия на територията на Украйна и новата война с директното присъединяване на Съединени американски щати в Близкия изток. Макар и индиректно, без да изпраща намерено на фронта свои бойци, Съединени американски щати е в сходна обстановка. Това важи и за някои европейски страни от НАТО: Полша, Англия, Германия, Франция, Холандия, Белгия, Дания, Италия, Испания. 

 

Част от тях към този момент оповестиха поддръжката си за Израел, като  до в този момент се правеха, че не виждат безобразията на Израел по отношение на палестинците от десетилетия. Тези страни и другите страни членки на НАТО вземат участие във войната в Украйна с многомилиардни (в щатски долари) доставки на оръжия, образование на боен личен състав, доставка на военна информация, посредством цялата си военна и друга политика, посредством жестоко изкривена в интерес на Украйна медийна информация и така нататък

 

В реалност някои  от натовските страни вземат участие във военните дейтвия  срещу Русия със собствен боен личен състав под формата на доброволци и други форми. Това е потвърдено посредством пленени бойци и офицери. На процедура, в случай че беше война единствено сред Русия и Украйна, тя да е приключила от дълго време. Това е война сред НАТО и Русия на територията на Украйна.

 

Америка е основният натовски участник във войната против Русия. Ако тя престане да доставя оръжия и друга военна помощ или в случай че понижат доставките си фрапантно, същото ще създадат и другите страни от НАТО. 

 

Америка е основният снабдител на всестранна материална и морална помощ и на Израел от доста десетилетия. Израел не би съществувал без такава поддръжка. Особено в този момент, при масираното изненадващо и ненадейно нахлуване на Палестинското крило Хамас. В деня на започването на войната, американски самолетоносач с армада от кораби отплаваха бързо към източната зона на Средиземно море. Израел съветва със Съединени американски щати всички значими свои решения.

 

Съединени американски щати и другите страни от НАТО са изправени в този момент пред комплицирана обстановка. Да продължат да вземат участие във войната на един фронт - Украинския или да се включат и във войната сред Израел и палестинците. Това се отнася основно до Америка. Ролята на европейските страни във войната сред Израел и палестинците  е и ще бъде по-скоро номинална. 


Решението на Съединени американски щати на какъв брой фронта да води война ще се дефинира от два съществени фактора. Първо, Какво ще завоюва или ще загуби. Какви са възможностите да завоюва или загуби на единия и на другия фронт. Второ, какви са материалните военни благоприятни условия на Америка за интензивно присъединяване на два фронта – Украинския и в Близкия изток.  

 

Какво може да чака НАТО от войната против Русия? Победа на НАТО е невъзможна. Русия разгласи от дълго време, че за нея тази война е екзестенциална, т.е на живот или гибел. Изправена пред проваляне Русия ще пристъпи към стратегическото нуклеарно оръжие с всички негови последици. Това е записано в националната тактика на Руската федерация. Тези последици са известни на Америка. Това диктува въздържаност към която Съединени американски щати се придържа през последните 80 години.

 

Победа на Русия над НАТО също е невъзможна. Съвокупният стопански, политически и боен капацитет на НАТО е много по-голям от съветския. Затова, преди да се стигне до непристижни и за двете велики страни крайни етапи, Съединени американски щати и Русия ще се договорят потайно за взаимно допустим и обществено влиятелен за тях компромис за избегване на директна война сред тях. И вероятно те към този момент са се договорили за това.

Америка и Израел и част от арабите в Близкия Изток може би ще влязат в продължителна изтощителна война с палестинците. Между тях е насъбрано голямо съмнение и даже вековна ненавист. Как може да бъде другояче щом израелците към този момент доста десетилетия третират палестинците като диви животни.

 

Израелският министър-председател Нетаняху оня ден разгласи тотална обсада за линията Газа (40 км. дълга и 3-4 км. необятна по продължение на морето, където живеят към 2,5-3 млн. палестинци от Хамас). Тези дни ги лишиха от електричество, храна, гориво и медикаменти. Дори група западноевропейски страни стачкуваха против това решение. Сега им дадоха период от едно денонощие един милион или повече палестинци от Хамас да изоставен линията Газа и се преселят на юг.

 

Макар и отчасти разколебано през последните десетилетия, американското въздействие в този район е надълбоко основано политически, стопански, културно и във всяко друго отношение. Америка има големи петролни, политически и други интерси в този район. Американските управляващи ще създадат вероятното и невъзможното, без загуба на авторитет, да запазят доста въздействие в района през идващите десетилетия. 

 

Това обаче изисква доста нарастване на политическите, икономическите, военните, културните и други запаси, ориентирани към този район. Част от тези спомагателни запаси могат да се активизират от вътрешния капацитет на Съединени американски щати. Той обаче не е безпределно огромен.  Част от него към този момент е употребена в други посоки през последните десетилетия, в това число и в Украйна, и доведоха до астрономическо нарастване на обществения дълг на Съединени американски щати.

 

Може да се допуска, че преди да протягат ръка на готовност на спомагателни вътрешни запаси, още преди края на актуалната година, американските управляващи ще пристъпят към намаляване  на предоставяните запаси на Украйна. Съкращаването на ресурсите за Украйна вероятно ще бъде още по-мащабно през идущата година. Може даже да бъде прекратено, като се наложи на корумпираното украинско управление да пристъпи към договаряния с Русия под обществено допустима формула.

 

Събитията в Израел са трагични. И двете страни в спора имат задоволително учредения за взаината си ненавист. Възникват също доста въпроси по какъв начин израелските разследващи служби, считани като едни от най-хубавите в света, са позволили да бъдат сюрпризирани този път от Хамас. 

 

Очертава се трагичен процес на събитията в този район през идващите месеци и години. Много хора ще изгубят живота си. Убити са към този момент от двете страни няколко хиляди души. Взети са стотици заложници от двете страни. Големи премеждия чакат и милиони хора: евреи и араби, които ще оцелеят.

 

В тази конюнктура още веднъж и още веднъж изниква въпросът - могат ли Съединени американски щати да водят огромни военни дейности на два фронта: в Украйна и в Близкия изток. Моят отговор е негативен. Ако пък опитат, това ще бъде груба неточност, тъй като ще изправи света пред  тотална международна дестабилизация, а може би и трета международна война. 

 

Още преди края на тази година ще се дестабилизира енергийният пазар. Ще се почувстват дефицити на енергийни артикули, цените им ще се покачат.

 

Логично е да се запитаме за въздействието на тези трагични събития върху нас и най-много върху натрапената на Украйна покруса. Здравият разсъдък диктува Америка и другите страни от НАТО, водени от своите ползи, да  пренасочат вниманието си към Близкия Изток. Ние сме по-малко привлекателни за тях. От прекратяването на натрапената на Европа братоубийствена война ще завоюват най-вече народите на Украйна и Русия, а също и на някои европейски страни.  Огромни тествания чакат Америка, Русия и Европа.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР